BİLİŞSEL KOÇLUK NEDİR?

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI KOÇLUK NEDİR?

Bilişsel koçluk yaklaşımı, koç ve danışan arasındaki karşılıklı iletişim sonucu ortaya çıkan bilişsel farkındalığın oluşması, eleştirel ve yaratıcı öğrenmenin gerçekleşmesi ve akılcı olmayan inançların değiştirilmesi süreci olarak da tanımlanabilir. Bilişsel koçluk, danışanın kendi düşüncelerinin öneminin farkına varması ve o düşünceleri en doğru biçimde kullanmasına yardımcı olan bir yaklaşımdır.

“Bilişsel davranışçı koçluk hem düşünceyi hem davranışı ele almasından dolayı ve düşünceden yola çıkarak davranışı değiştirdiği için kalıcı bir etkiye sahiptir.”

Dr. Şükrü Uğuz

 “Asıl sorun bireyin kendisi dünyası ve geleceğiyle ilgili yanlış bir algılamaya sahip olması ve önyargılarına göre olumsuz değerlendirmeler yapmasıdır.”

Prof. Dr. Orhan Öztürk

Kendimi başka bir yerde ararken kendi düşünce, duygu ve davranışlarımda buldum.

Ali Turan Barniç

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI KOÇLUĞUN DİĞER KOÇLUK TÜRLERİNDEN FARKI

Günümüzde birbirinden çok farklı koçluk yaklaşımları mevcuttur. Bu koçluk türleri arasında en etkili modelin bilişsel davranışçı koçluk olduğu öne sürülebilir. Bu iddiamızın dayandığı nokta ise psikoterapi türleri arasında bilişsel davranışçı psikoterapinin bilimsel olarak etkinliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Bilişsel davranışçı koçluk bir terapi yöntemi olmamasına rağmen, çıkış noktası ve dayandığı kuramın bilişsel psikoloji olması bu iddiamızı desteklemektedir.

Koçluk sürecinde danışanın kendini tanıması ve kapasitesini genişletmesi, değişimi başlatması, başarıya ulaşması, işlevsiz düşüncenin fark edilmesiyle sağlanabilir. Dolayısıyla düşünceyi ana çalışma alanı olarak ele alan tek koçluk yaklaşımı bilişsel davranışçı koçluk modelidir.

Ayrıca bilişsel davranışçı koçluk, diğer koçluk modellerine göre bilişsel farkındalığı sağlayan eğitsel bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım bilişsel farkındalığı sağlayarak danışanın var olan kapasitesini kullanmasını ve belirlenen hedeflere doğru ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI KOÇLUK UYGULAMASI

Bilişsel davranışçı koçluk uygulaması koç ve danışan arasında gerçekleşen karşılıklı bir iletişim sürecidir. Bu sürecin uygulamasında karşılıklı güvenin olması, kendini rahat bir biçimde ifade edebilme ve karşılıklı saygının ön planda olması gerekir.

Bilişsel davranışçı koçluk, planlama ve koçluk sürecinin takip edilmesi, geri bildirimler sonucu değerlendirmeyi kapsayan bir süreçtir. Bu koçluk uygulamaları danışanların mevcut güçlü yönlerini desteklediği gibi, danışanların daha önceden keşfedilmemiş kapasitelerini de ortaya çıkarmaktadır.

Bilişsel Davranışçı Koçluk uygulaması danışanın düşünme süreci hakkında bilişsel farkındalık sağlaması ve problem çözme becerilerini inşa etmesini teşvik etmektedir. Ayrıca, danışanın kendini tanıması ve kendini idare etmesini ve kendi kendisini değerlendirmesini sağlamaktadır.

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI KOÇLUK EĞİTİMİ KİMLER ALABİLİR?

Koçlar ve koç adayları, psikologlar, psikoloji öğrencileri, eğitimciler, öğretmenler, tüm kademelerde yönetici ve yönetici adayları, kendini geliştirmek ve farkındalık sağlamak isteyen herkes bu eğitime katılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ana Sayfa
Eğitimler
Uzem Giriş
Eğitim Kayıt
Menü
×
Sohbet başlat
1
💬 Yardıma ihtiyacım var
Merhaba 👋
Sana yardım edebilir miyiz?